Чешмяна или бутилирана вода?

Чешмяна или бутилирана вода?

Чешмяната вода, макар да пропътува хиляди километри в подземни тръби, достига до крайния потребител в известна степен безопасна за консумация. Това се дължи на молекулата на хлора, ползван за обеззаразяване и дезинфекция на водата.

Действието на хлора е изключително агресивно за всички живи клетки - от бактериите до клетките на човешкия организъм, поради тази причина препоръчително е преди да пиете чешмяна вода да я филтрирате.

"По принцип има два начина да процедирате - или да филтрирате чешмяната вода или да консумирате бутилирана, но досега сам не съм решил кой вид е за предпочитане" - признава д-р Сергеев.

От една страна бутилираната вода е скъпа и човек винаги сякаш изпитва съмнение дали вместо артезиански води не са му продали филтрувана чешмяна вода. От друга страна филтрираната вода е небалансирана. В процеса на филтрирането й от нея са отстранени практичски всички соли от състава й, в това число и полезни за организма минерали (като калция) и микроелементи.

По мнение на д-р Сергеев планинската изворна вода, а дори и тази получена от разтапянето на ледниците, не винаги е полезна. Неговият съвет е човек да пие повече вода по възможност с произход в близост до дома му, така елементният състав на водата ще е този, към който човек е адаптиран. Най-разумен е компромисният вариант - у дома не се бойте да пиете филтрирана чешмяна вода, а на открито се запасявайте с качествена бутилирана вода.

Обратно