Дезинфекцията на питейната вода с хлор е опасна

Дезинфекцията на питейната вода с хлор е опасна

Американски учени категорично развенчаха наскоро едно от големите постижения на общественото здравеопазване и санитарния контрол през ХХ век – дезинфекцията на водата.

Те са открили, че химическите вещества, използвани за пречистването на водата и плавателните басейни, при реакция с органичен материал водят до опасни токсични последици. С това се потвърждават предишни подобни изводи на учени от други страни. 
 
Процесът на пречистване на течащата вода в басейните и фонтаните с помощта на хлор и други видове химически дезинфектиращи вещества води до образуването на клас съединения под названието странични продукти на пречистването и генерира стотици други видове различни съединения. Някои от тях са доказано канцерогенни и опасни за здравето и способни да повредят генома на ДНК и да предизвикат вредни дефекти, предупреждават учени от университета на Илинойс, САЩ. 
 
Тези експерти в резултат на няколкогодишно проучване са събрали многобройни данни за токсичността на страничните продукти на дезинфектирането на водата и са открили, че съществуват йодосъдържащи вещества. 
 
През 70-те години на ХХ век хората повече се доверяваха на химикалите, отколкото сега, посочват експерти от Световната здравна организация. През 80-те години на миналия век бяха извършени експерименти, които показват, че хлорът, встъпвайки в реакция с органичните вещества, образува трихлорметили, които предизвикват рак. Истината дълго бе отхвърляна от индустриалните гиганти, докато авторитетни независими учени не се намесиха с експерименти и доказателства. Те не само биха шамар на масовото хлориране, но и посочиха убедително безвреден негов заместител – озонирането. 
 
Добавката във водата на озон води го гибел на повечето от бактериите, вирусите и паразитите. При добавката на озон към водата се образува кислород, който произвежда ефикасна дезинфекция. По същия начин действа и кислородната вода в аптеките, тя се използва за същото – дезинфекция. 
 
Освен това озонът, за разлика от хлора, не води до влошаване вкуса на водата. Нещо повече, той отстранява от нея неприятния мирис и вкус. Озонът вече успешно се прилага в плувните басейни, където по-рано се използваше хлор и той предизвикваше при плувците кожни и очни заболявания.

Обратно